- Αρνόλφο ντι Κάμπιο
- (Arnolfo di Cambio, Κόλεντι Βαλ ντ’ Έλσα 1245 – Φλωρεντία 1302;). Ιταλός γλύπτης και αρχιτέκτονας. Ο Α. αποτελεί, μαζί με τον Νικόλα και τον Τζοβάνι Πιζάνο, την τριάδα των μεγαλύτερων γλυπτών της μεσαιωνικής Ιταλίας. Από τα πρώτα του ακόμα έργα (σε συνεργασία με τους Πιζάνο κατασκεύασε τον άμβωνα του καθεδρικού ναού της Σιένα και τη λάρνακα του Αγίου Δομίνικου στην ομώνυμη εκκλησία της Μπολόνια) αποκαλύπτονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της τέχνης του, η ισορροπία και η συνθετική αυστηρότητα. Οι παραστάσεις του οργανώνονται με ρυθμική τάξη, οι μορφές αποδίδονται με λίγα ουσιαστικά χαρακτηριστικά, φορούν ενδύματα με λιτές πτυχώσεις και τοποθετούνται σε έναν καθορισμένο χώρο που προαναγγέλλει τη ζωγραφική του Τζιότο. Πολλά γλυπτά του έχουν χαθεί ή διατηρούνται σε κακή κατάσταση, είναι όμως γνωστό ότι υπήρξε διάσημος στην εποχή του και ότι πολλοί ευγενείς ή αξιωματούχοι τον καλούσαν για να του αναθέσουν την κατασκευή σπουδαίων έργων. Από τα γλυπτά του που έχουν διασωθεί σήμερα είναι μία προτομή του Καρόλου του Ανδηγαυικού (περ. 1277, Μουσείο Καπιτωλίου, Ρώμη), τρεις μορφές διψασμένων, οι οποίες προορίζονταν για την κρήνη της μεγάλης πλατείας της Περούτζια, στην κατασκευή της οποίας ο Α. συνεργάστηκε κατά το 1280-81, καθώς και τα ταφικά μνημεία των καρδιναλίων Ανιμπάλντι (Ρώμη, Άγιος Ιωάννης του Λατερανού) και Ντε Μπρε (Ορβιέτο, Άγιος Δομίνικος), όπου υιοθέτησε την τεχνική της πολύχρωμης διακόσμησης των αδελφών Κοσμάτι.
Ο Α. εργάστηκε και ως αρχιτέκτονας. Σε αυτή τη δραστηριότητά του οφείλονται τα κιβώτια του Αγίου Παύλου έξω από τα τείχη (1285) και της Αγίας Καικιλίας του Τραστέβερε (1289) στη Ρώμη, καθώς και το επιβλητικό σχέδιο του καθεδρικού ναού της Φλωρεντίας (1296). Στο κτίριο αυτό διακρίνονται ακόμα καθαρά η αξία και η τεχνική τόλμη του καλλιτέχνη, παρά τις πολυάριθμες μεταγενέστερες μετατροπές τις οποίες έχει υποστεί. Όπως αναφέρει η παράδοση, o Α. έδωσε επίσης τη γνώμη του για την κατασκευή του Παλάτσο Βέκιο στην ίδια πόλη. Την τελευταία εργασία του ως γλύπτη αντιπροσωπεύουν ορισμένα αγάλματα που φιλοτέχνησε για την πρόσοψη του καθεδρικού ναού της Φλωρεντίας (Μουσείο Καθεδρικού Ναού Φλωρεντίας). Η υψηλή αξία αυτού του έργου του Α. βασίζεται κυρίως στην κοσμιότητα και τη μορφολογική αρμονία των γλυπτών του, όπου οι ρομανικοί και οι γοτθικοί χαρακτήρες συνοψίζονται σε ένα γαλήνιο και ήρεμο κλασικό όραμα.
«Η Παναγία με το βρέφος», έργο του Αρνόλφο ντι Κάμπιο, που διακρίνεται για τη συγκροτημένη σύνθεση και την ισορροπία του (Μουσείο Καθεδρικού Ναού, Φλωρεντία).
Dictionary of Greek. 2013.